Yetişkin bir insanın vücudunda ortalama 25 g kadar magnezyum bulunmaktadır. Bunun yaklaşık %55-60’ı kemiklerde ve %40’ı yumuşak dokularda, %1 kadarı ise kanda bulunur. Magnezyum beden işlevleri için elzem minerallerden birisidir.
Magnezyumun Faydaları Nedir?
- Vücutta kan şekeri dengesinin sağlanması,
- Kan basıncının dengelenmesi,
- İnflamasyon azaltıcı,
- Kanın pıhtılaşmasını önleyici,
- Yağ metabolizmasının iyileştirilmesi,
- Depresyonu azaltıcı,
- Uyku kalitesini arttırıcı,
- Kasların salınması ve gevşemesini sağlayıcı,
- Vücuttaki kimyasal süreçleri düzenleyici gibi etkileri ile vücuda yeterli alımı sağlığımız için önemlidir.
Magnezyum için tavsiye edilen günlük alım ise; Yetişkin erkekler için 400 mg, Kadınlar için 310 mg’dır. Bebeklik ve çocukluk, yaşlılık, gebelik ve emziklilik dönemi gibi özel dönemler günlük magnezyum gereksinimini etkilemektedir.
Düşük magnezyum alımı çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Başlıcaları insülin direnci ve bununla ilintili metabolik sendrom, Tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklardır.
Magnezyum yetersizliğinin nedenleri arasında ise;
- Özellikle batı tarzı diyetler nedeniyle diyetle yetersiz alım,
- Çölyak, inflamatuar bağırsak hastalıkları gibi gastrointestinal bozukluklar magnezyum emilimini engelleyerek yetersizliğe neden olabilir,
- Tip 1 diyabet, böbrek bozuklukları gibi hastalıklar,
- Bazı ilaçların sık kullanımı,
- Genetik kökenler,
- Kadınlarda menapoz sonrası ve
- Emzirme döneminde artan ihtiyacın karşılanamaması gibi nedenlerle magnezyum eksikliği görülebilir.
Magnezyum yetersizliği ise uyuşukluk, karıncalanma, yorgunluk, kaslarda spazm ve kramp, depresyon, migren gibi belirtilerle erken evrede kendini göstermektedir. Bu yüzden magnezyumu vücudumuzun ihtiyacı kadar almak sağlığımız için önemlidir.
Magnezyumu sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile gıdalardan karşılayabilmekteyiz. Magnezyumdan zengin besinler arasında ise;
- Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler,
- Tam tahıl ürünleri,
- Badem, fındık, fıstık gibi sert kabuklu yemişler,
- Fasülye, nohut gibi kuru baklagiller,
- Kabak çekirdeği,
- Avokado,
- Kakao,
- Muz ön sıralarda gelmektedir.
Eğer gıdalarla yeterli alamıyorsak veya başka sorunlar nedeniyle magnezyum yetersizliği gibi bir durumuz varsa doktorumuzun önerisi ile magnezyum takviyesi almamız gerekebilir. Magnezyumu besinlerden yüksek dozda alım sağlıklı bireylerde böbrekler dengeyi sağladığı için bir tehlike teşkil etmez ancak takviyelerden alınan miktarın çok yüksek olması magnezyum fazlalığına neden olabilir. Magnezyum takviyeleri genellikle iyi tolere edilir ve doz aşım belirtileriyle sıklıkla karşılaşılmaz. Ancak aşırı takviye alımı ile doz aşımı olduğunda ishal, mide bulantısı, kusma, yorgunluk gibi belirtiler görülmesine neden olabilir. Bu yüzden takviye kullanırken mutlaka bir doktora danışılmalı ve kullanılan miktara dikkat edilmeli.